Baantraining Specialistische Voertuigbeheersing Vrachtwagen W02-1
Deze training is door ons bij het CCV gecertificeerd voor de Verplichte Nascholing Beroepschauffeurs als praktijktraining. Na het volgen van deze training heeft u voldaan aan de verplichting van de 7 uur praktijk voor de Code 95.

De baantraining specialistische voertuigbeheersing zou in geen enkel opleidingsprogramma voor beroepschauffeurs mogen ontbreken.
De meeste beroepschauffeurs hebben inmiddels al één of meer praktijktrainingen gevolgd in het zogenaamde Nieuwe Rijden en/of de Rijoptimalisatie op de openbare weg. Zeer nuttige en zinvolle trainingen voor chauffeurs echter beperkt omdat een aantal specifieke situaties niet getraind kunnen worden die voor de vaardigheden van een chauffeur beslist van belang zijn. Hierbij moet dan gedacht worden aan de onderwerpen:
Theoriegedeelte
- Voertuigdynamica/taal van de weg
Praktijkgedeelte baan
- Reactietijd, remafstand en remweg
- Maken van een noodstop
- Zowel op droog, nat en glad asfalt
- Het principe van onder- en overstuur
- Stuurmethoden
- Bochtentechniek
- Lane change (uitwijken) op nat en glad asfalt
- Ideale lijnen
- Manoeuvreren
- Stijgen en dalen
Unieke van de baantraining specialistische voertuigbeheersing:
Het unieke van deze training is dat deze wordt uitgevoerd op het Testcentrum van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Lelystad. Dit is het enige terrein in Nederland dat door het CCV/CBR is goedgekeurd voor de uitvoering van deze training. Op deze locatie is het mogelijke om de hierboven genoemde onderwerpen op een veilige wijze te trainen. Situaties die op de openbare weg immers niet getraind kunnen worden.
Het terrein is is speciaal geprepareerd voor dit soort trainingen waardoor er zonder risico op extra slijtage of schade aan de training kan worden deelgenomen. De baandelen die voor de training worden gebruikt staan onder een constante waterlaag van 2 millimeter, door de aangebrachte epoxy vlakken op de baandelen kunnen de specifieke omstandigheden van het rijden op sneeuw en ijs natuurgetrouw worden nagebootst. Tijdens de training worden pilonnen gebruikt van een zeer zachte rubbersamenstelling waardoor deze ook bij zeer lage temperaturen flexibel blijven en geen schade veroorzaken. Door de aanwezigheid van veiligheidscoördinatoren wordt ook de veiligheid van de aanwezige deelnemers en het materiaal optimaal gewaarborgd.
Uitvoering van de training:
De training wordt uitgevoerd in kleine groepen onder begeleiding van een gecertificeerde trainer. Er kan aan de training worden deelgenomen door 2 personen in één voertuig. Per trainer kan door maximaal 6 personen met 3 voertuigen worden deelgenomen. Wel is het mogelijk om met meerdere groepen op dezelfde dag de training te volgen.
Inhoud van de training:
De training bestaat uit een theoretische gedeelte van 90 minuten en 5 praktijkonderdelen gekozen uit de hierboven genoemde keuzeonderwerpen. Het programma voldoet aan de door het CCV gestelde eisen voor de verplichte Nascholing Beroepschauffeurs.
Door de inhoud van het programma, de locatie van uitvoering draagt deze training bij aan een unieke ervaring en het nog meer bewust deelnemen aan het verkeer. Wilt u meer weten over het programma van deze training klik dan op de informatiebutton
Kosten van het uitvoeren van deze training:
Een groot voordeel van deze training is dat er meerdere personen aan kunnen deelnemen om aan de praktijkuren voor de nascholing te voldoen. Hierdoor zijn er minder kosten voor de inzet van voertuigen en kan de inzet van de chauffeurs efficiënt worden gepland.
Bedrijven die SOOB subsidie afdragen kunnen een bijdrage van € 100,-- per deelnemer ontvangen voor zover er subsidie beschikbaar is.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden en de kosten van de training kunt u het informatieformulier invullen voor een offerte en beschikbaarheid.