ADAS Systemen

Gepubliceerd op 8 juli 2020 om 10:15

Weet u hoe een ADAS systeem werkt?

Laten we eerst bekijken waar ADAS voor staat. Advanced Driver Assistance Systems worden in de volksmond ADAS systemen genoemd. Kon je een tijd geleden de ADAS systemen alleen nog vinden in het luxere segment voertuigen, tegenwoordig vinden we ze steeds meer in de “gewone” voertuigen. Deze rijhulpsystemen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid en de verkeersdoorstroming. We zeggen kunnen want helaas worden deze systemen niet altijd op de juiste wijze gebruikt. De bestuurders zijn vaak niet op de hoogte van de werking van de systemen. ADAS systemen zijn hulpsystemen die de bestuurder ondersteunen. Door te weinig kennis van de bestuurder mist het ADAS systeem zijn doel en kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Er zijn in totaal ongeveer 30 rijhulpsystemen. Laten we degene die de EU verplicht heeft gesteld bij nieuw ontworpen automodellen vanaf mei 2020 eens uiteenzetten. Trouwens in 2024 zijn deze rijhulpsystemen verplicht op alle nieuwe geregistreerde voertuigen.

Noodremsysteem AEB (Autonomous Emergency Braking)

Autonoom noodstopsysteem dat de auto afremt en eventueel tot stilstand brengt om een aanrijding te vermijden. Dit systeem helpt kop-staartbotsingen te vermijden. Dit systeem staat altijd aan en kan op geen enkele manier uitgezet worden.

Veel bestuurders gaan ervan uit dat hun voertuig op tijd remt en voldoende afstand houdt. Is dit ook zo? Het gevaar van deze veronderstelling is dat we ons niet toespitsen op het systeem wat er specifiek uw auto zit. Want veel systemen verschillen onderling in werking. Een goede instructie over het systeem in de bestuurbare auto is hier van belang!

Lane assist

De rijstrook-assistent zorgt ervoor dat de auto proactief terug wordt gestuurd naar de rijstrook bij dreigende ongeval situaties. Het systeem stuurt, mits je geen richting aangeeft, de auto subtiel weg van de streep, totdat deze weer veilig in het midden op de rijstrook is. Dit systeem wordt gedeactiveerd zodra het systeem merkt dat de bestuurder het voertuig niet langer bestuurt. Snelle manoeuvres kunnen en mogen niet gecorrigeerd worden door de Lane Assist-systemen.

Automatische snelheidsbeperking

De systeem werkt met behulp van een snelheidsherkenningcamera en/of GPS-gekoppelde snelheidslimietgegevens om de bestuurder te adviseren over de huidige snelheidslimiet. Het systeem remt het voertuig niet automatisch af, maar beperkt simpelweg het motorvermogen, waardoor het voertuig niet voorbij de ter plekke geldende snelheidslimiet komt.

Deze begrenzers worden in eerste instantie geïnstalleerd met een systeem waarmee bestuurders tóch kunnen versnellen door hard het gaspedaal in te trappen, kort te accelereren. Dit is veiliger voor de bestuurder, mocht het nodig zijn om een gevaarlijke situatie te ontwijken. Het voertuig zal na enkele seconden waarschuwingssignalen aangeven op het dashboard net zolang totdat de auto weer vertraagt tot de maximumsnelheid.

Blind Spot Information System

Dit veiligheidssysteem, ook wel BLIS genoemd, geeft een signaal af wanneer er een ander voertuig zich in de dode hoek bevindt. Door middel van sensoren wordt de dodehoek aan beide kanten van het voertuig gescand. Wanneer er een voertuig zich in de dodehoek bevindt gaat er een duidelijk zichtbaar rood lampje branden in de buitenspiegels. Dit systeem helpt zeker om veiliger van rijbaan te wisselen.

Cijfers geven aan dat ADAS systemen een positief effect hebben op de verkeersveiligheid. Het ene systeem zal een groter effect hebben dan het andere, maar uiteindelijk is het de bestuurder die hier zijn of haar gedrag op moet aanpassen. Secu Drive Training helpt de bestuurders hierbij en organiseert regelmatig rijtrainingen die in het teken staan van ADAS systemen. Tijdens onze trainingen maakt onze trainer u wegwijs in de veelheid aan ADAS systemen in uw voertuig. Wij laten u ervaren hoe deze veiligheidssystemen werken in uw auto, vrachtwagen of touringcar.

Wilt u meer weten over de ADAS veiligheidssystemen? Of praktijk ervaring opdoen met onze ADAS trainers? Bel met het Team van Secu Drive Training 085 - 4019898. Wij vertellen u er graag meer over.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.