Hoe werkt het als u nog de code 95 moet aantekenen op het rijbewijs:

Gebleken is dat het het bij veel bedrijven en chauffeurs nog onduidelijk is hoe de code 95 administratief verwerkt wordt. Daarom in het kort een uitleg van de werkwijze van de betrokken partijen bij het aantekenen op het rijbewijs.

De gevolgde uren nascholing worden bij het CBR geregistreerd. De chauffeur kan op zijn persoonlijk overzicht de gevolgde scholing volgen maar ook kan hij zien tot hoelang zijn code 95 geldig is en vanaf welk moment hij weer kan gaan beginnen met de verplichte nascholing voor de volgende periode. De chauffeur kan inloggen met zijn DigiD code op de site: https://mijn.cbr.nl/

Zodra aan de 35 uur nascholing is voldaan wordt door het CBR een zogenaamde Verklaring van Nascholing afgegeven. Deze verklaring wordt aan de chauffeur gemaild indien er een geldig email adres bekend is bij het CBR. Deze Verklaring van Nascholing wordt ook aan het RDW doorgestuurd. De RDW dient op basis van de ontvangen Verklaring van Nascholing in het rijbewijs systeem de nieuwe einddatum code 95 aan te geven.

Wanneer een chauffeur de code 95 op het rijbewijs wil laten aantekenen of verlengen dan kan de medewerkster van de gemeente alleen zien wat de einddatum rijbewijs of code 95 gaat worden zoals dit door het RDW is het rijbewijs register is vermeld.

Inmiddels is gebleken dat dit niet altijd juist hoeft te zijn. Het is daarom altijd zaak om bij het verlengen van het rijbewijs en het aantekenen van de code 95 het overzicht van het CBR mee te nemen om te controleren of de datum van het CBR en RDW met elkaar overeenstemmen. 

Heeft u vragen over dit onderwerp neemt u dan contact met ons op.